Archive

Author Archive

27 Kali Ganda

February 21, 2012 Leave a comment

pagi td ustaz nazim beritau; kelebihan solat berjemaah, 27 kali ganda dari solat sendirian ni kita tak nampak sbb Allah tak zahirkan. bila nyawa dah sampai ke kerongkong nnt, masa tu Allah akan zahirkan. masa tu lah baru menyesal sbb tinggal solat berjemaah.

ya Allah berilah aku, ahli keluarga dan sahabat2 ku yang lelaki, taufiq utk bersolat jemaah setiap waktu, amin..

Categories: Uncategorized Tags: ,

15 Rabiul Awwal 1433H

February 7, 2012 Leave a comment

masyaAllah, beautiful full moon. i was wondering, did you watch it too?

Categories: Uncategorized Tags:

Tanya Ustaz

January 24, 2012 Leave a comment

baru lepas call ustaz shauqi. post ni supaya bole rujuk semula bila perlu

soalan:

1. saya biasa buat solat sunat witir lepas isyak. bole tak lepas witir tu saya buat solat sunat lain pula?

2. bole tak kuatkan suara dalam solat sunat?

3. bole tak buat solat sunat istikharah dalam waktu2 yang diharamkan solat?

jawapan:

1. lepas witir tu seeloknya tido dulu. lepas bangun baru bole buat solat sunat lain. ataupn ada ulama ckp kena tunggu dalam sela masa yg lama (sejam, dua jam).

2. sunnah perlahankan suara dalam solat sunat. kecuali utk beberapa solat eg. solat sunat hari raya.

3. solat sunat istikharah tak termasuk dalam solat2 yang haram solat dalam waktu2 haram solat. tp seeloknya jangan buat masa tu sbb solat sunat istikharah lebih kurang sama dgn solat sunat hajat. takut ada pendapat ulama lain yang mengatakan tak bole.

wallahu’alam.

p/s: ada satu soalan lagi sebenarnya, tp segan pula nak tanya. mcm dah banyak pula tanya. lain kali insyAllah.

Categories: Tazkirah

Test

September 27, 2010 5 comments

Attempting to post from a symbian device.

Ok, WordPress cool sebab support mobile blogging. Blogspot pun support juga, tapi post guna sms. Apa kes.. Rugi la ada wifi kat rumah kalau nak kena guna sms.. So dear Blogspot, please fully support mobile blogging as soon as possible.

Oh, banyak benda nak tulis sebenarnya, tapi leceh la pula nak taip banyak2 kat handphone. Walaupun handphone ni ada full qwerty keyboard, sungguh tak best menaip dengan dua ibu jari. Tak touch-typist la macam ni.. :p

Categories: Life

29 Sahaja?

September 4, 2010 4 comments

Dengar kata, Khamis depan dah raya.
Kerajaan nak selaraskan hari raya dengan negara² jiran.
Betul ke?
Ruginya kalau betul..

Categories: Uncategorized Tags: , ,

Sekilo

August 31, 2010 6 comments

Mungkin sebab HSE Day tahun ni diadakan hampir dengan bulan puasa, salah satu aturcara program ialah kuliah Zohor. Kuliah tu pasal puasa dan sains. Saya datang hampir di hujung kuliah, tapi alhamdulillah, sempat juga dengar beberapa isi penting.

Antaranya, ustaz tu cakap, lepas bulan puasa nanti sepatutnya berat badan kita kurang sekurang-kurangnya 2 kilogram. Paling teruk pun 1 kilo. Siapa yang tak kurang walau sekilo, maknanya dia belum betul-betul puasa lagi. There’s something wrong with the puasa.

Ustaz juga ada kongsi satu hadis yang antara lain bermaksud: “Orang yang paling banyak kenyang di dunia, akan paling lama berlapar di akhirat“. So renung-renungkanlah. Saya tak nak lama berlapar di akhirat sebab di dunia yang sekejap ni pun tak tahan berlapar. Apa lagi di akhirat yang dengar kata, satu hari bersamaan seribu tahun..

Anyways, puasa tinggal 9 hari je lagi ni. Sempat lagi kot nak turun sekilo.. 😀

Last 10

August 31, 2010 5 comments

10 Ramadhan terakhir ni kalau bole nk:

  • solat Isyak & Subuh kat surau
  • terawih kat surau
  • tido lebih awal (12:00am tak cukup awal)
  • bangun lebih awal (5:00am tak cukup awal)
  • pendekkan masa sahur (supaya dpt solat sunat lebih skit)
  • amalkan adab² tido

p/s: entri ni utk diri sendiri :p

Categories: Life