Home > Jokes > Cara Berjimat?

Cara Berjimat?

Korang dah shopping raya? Kalau belum, mungkinkah korang boleh berjimat dengan mengikut cara Ah Chin? Atau rugi jika ikut cara Abu & Rama? Atau ada sesiapa boleh tolong jawab soalan-soalan kat bawah tu? Cik Nana? 😉

Ah Chin

Ah Chin miskin. Die takde duit.
Die nak beli baju yang berharga RM50.
Die pinjam kat kawan A RM25 dan die pinjam kat kawan B RM25.
So die pegi la nak beli baju tu.
Masa die pegi, die tgk baju tu sale. Harga turun. Baju tu skarang berharga RM45.
Die bayar then die dapat baki RM5.
Die bagi kawan A RM1 dan die bagi kawan B RM1.
Die tinggal RM3.
Die hutang kawan A RM24 dan die hutang kawan B RM24.
Do die hutang RM48.
Die ade RM3 skarang.

RM48 + RM3 = RM51
Kenapa boleh jadi RM51? Sedangkan die pinjam RM50?

Abu

Abu miskin. Die takde duit.
Die nak beli baju yang berharga RM50.
Die pinjam kat kawan A RM25 dan die pinjam kat kawan B RM25
So die pegi la nak beli baju tu.
Masa die pegi, die tgk baju tu sale. Harga turun. Baju tu skarang berharga RM44.
Die bayar then die dapat baki RM6.
Die bagi kawan A RM2 dan die bagi kawan B RM2.
Die tinggal RM2.
Die hutang kawan A RM23 dan die hutang kawan B RM23.
So die hutang RM46.
Die ade RM2 skarang.

RM46 + RM2 = RM48
Mana lagi RM2?

Rama

Rama miskin. Die takde duit.
Die nak beli baju yang berharga RM50.
Die pinjam kat kawan A RM25 dan die pinjam kat kawan B RM25
So die pegi la nak beli baju tu.
Masa die pegi, die tgk baju tu sale. Harga turun. Baju tu skarang berharga RM47.
Die bayar then die dapat baki RM3.
Die bagi kawan A RM1 dan die bagi kawan B RM1.
Die tinggal RM1.
Die hutang kawan A RM24 dan die hutang kawan B RM24.
So die hutang RM48.
Die ade RM1 skarang.

RM48 + RM1 = RM49
Kenapa jadi RM49? Ke mana hilang RM1?

Moral of the story: Jangan jadi kawan A dan kawan B. Semua pinjam tapi bayarnya sikit-sikit.. Jenuh nak tunggu abis wooo..

Advertisements
Categories: Jokes Tags:
  1. fadhbest
    October 10, 2007 at 7:27 am

    hmm..sebenarnye pulangan masih sama.

    kalau ikut cara aku la kan…pinjam RM50…tgk ade sale, aku tetap tak beli. aku pi KFC terdekat makan ayam goreng jek. hahahaha

  2. nurnana
    October 10, 2007 at 8:00 am

    Ni Kak Nana nak jawab ni;

    Sebenarnya semua nya xde lebih xde kurang..
    ko je bagi pusing2 soklan tu jadik pening, so kira duit pon dh x tepat lagi..

    Kalo ko buat acc, betul debit kredit nye, xde la problem ‘tak balance’ kan?

    Kalo nak jimat, bawak bekal g keje..
    (kalo dok dgn mak ayah la..)

    ataupun, pepagi beli la nasik lemak ke..mihun ke..kan RM 1 je pepagi nye harga utk sebungkus nasik lemak or mihun goreng.

    Tapi kalo ko beli tgh hari kat kedai mkn, harga mihun dh naik RM 3.50 or RM 4..

    Ermm…..kan dh xleh jimat tu..

    Lagi satu, beli la biskut se tin besar tu utk mkn kat opis, xyah lunch…

    Hehehe…

  3. October 10, 2007 at 8:36 am

    ha.. menarik gak soalan2 ni..

    aku bg contoh jawapan untuk soalan first..

    actually bila dia dah pulangkan sorang seringgit pada kawan A dan B, dia sebenarnya hanya meminjam RM50.. harga baju RM45, so of courselah bakinya RM3… 🙂 mana aci kira RM48+RM3.. 🙂

    aku pun tak suka pinjam duit orang.. guna credit card pun tak suka.. kalo aku tak cukup duit, aku terus pow je sapa2 yang terdekat ngan aku.. contohnya.. pow duit kakak atau duit adik2 aku..haaa.. dengan cara tu, aku dah terselamat daripada berhutang… ko, tak nak kasi duit kat aku??

  4. fadhbest
    October 10, 2007 at 9:30 am

    hahaha..cara girl lagi shilake. sila jangan amalkan budaya pow mengepow ini.

    aku kalau nak beli sgt aku tanye die “takde diskaun ke?” kalau die kate takde, aku cakap lagi “patutla kedai ni tak ramai org masuk”. hahahaha

  5. October 10, 2007 at 10:11 am

    ces.. cara ko lagi keji… if tokei kedai tak kasi diskaun, aku blah je baik2.. then bila dah terlebih duit aku datang balik kedai tu n cakap, “saya nak beli barang hari tu.. n tolong up kan sikit harganya daripada harga asal.. saya tak suke orang bagi harga murah2 ni…” hmm

  6. October 10, 2007 at 10:12 am

    pembetulan bagi komen aku yg awal, dia sebenarnya hanya meminjam RM48… (bukan RM50)

  7. October 10, 2007 at 10:23 am

    mus, aku dah tau kenangan ko ttg mrsm kuantan tu.. hehe ko budak com science eh? nape aku tak kenal ko .. hmm.. musykil

  8. lydiarayyan
    October 10, 2007 at 10:50 am

    teka teki serupa gini pes time aku dgr masa sekolah rendah…cikgu aminudin baki kasik dalam kelas..hilang sengget gak..budak 3 orang nak beli radio…ko ingat tak mus? ingat tak tocang dua aku? eh..salah..ingat tak soalan tu?heheh

    memories remain…..huhuhu…

  9. nurnana
    October 10, 2007 at 11:08 am

    Aku pon shuke pow org!

    Aku rasa nnt aku nk pow FADH la..
    dia dh kaye skang…
    kwn dgn pegawai-pegawai je..

  10. October 10, 2007 at 11:35 am

    haha.. pandainya kawan2 ku semua.. tahniah diucapkan. tapi jawapan dari girl tu paling senang dan ringkas..

    as for tawar menawar tu, kita disunatkan tawar menawar bila berjual beli. walaupun tak berjaya dapat diskaun, tapi pahala tetap kita dapat. so kalau nak dapat pahala free, sila la minta tawar bila beli barang. TAPI.. aku nak ingatkan diri aku dan semua, kalau kita belikan barang untuk orang (orang kirim), kita WAJIB tawar. sebab tu hak orang tu..

    pastu, kalau boleh elakkan, tayah guna credit card. pastu aku pernah baca, sapa ntah beritau, jangan pinjam orang duit dan jangan beri pinjam. tapi kalau sedekah lain cite..

    girl: cepatnya dah tau.. ko tanya alok ke? hmm.. aku bukannya orang fofular.. so it’s a no wonder.. tapi kan, aku pun macam tak kenal ko la.. ko masuk dari utm kuantan ke?

    lydia: aisey, macam tak ingat je.. cikgu aminudin tu yang mana satu ek? tocang dua ko tu aku ingat la..

    nana: kalau berjaya pow fadh sila beritau ye.. 😛

  11. ixora
    October 10, 2007 at 1:50 pm

    “jangan pinjam orang duit dan jangan beri pinjam”

    erm,kalo org nak pinjam gak walaupun kita tak kasi cmna tu? yelaa,kenkadang si-nak-pinjam ni tak bape paham bahasa, da cakap kita pn tak cukup duit, dia nk jugak pinjam. siap merengek2 lagik!tak pasal2 bg pinjam dgn tak ikhlas..

  12. fadhbest
    October 10, 2007 at 2:35 pm

    girl & mucs: weit..jangan jaja kenangan korang tuh kat sume blog. aduusss…tak spesel la nanti kenangan korang tuh. termasuklah sejarah kesah hidup aku sekalik.

  13. fadhbest
    October 10, 2007 at 2:39 pm

    nana: aku biase2 jek nana. gajik kais pagi makan pagi jek. dolu2 aku teringin nak jadik akauntan..belaja kat ireland…tapi mak aku tak kasik sebab die cakap:

    “kaki ko tuh sensitip kat sejuk. kalau sejuk jek nanti mule la merah2..gatal2. belaja kat mesia jek.”

    addduuusssssss…..:(

  14. October 10, 2007 at 3:07 pm

    aik.. bile masa plak jadi kenangan aku ni? ko cover line ke hape ni.. hmm sorilah ape2 hal pun eh.. marahlah tu..

  15. October 10, 2007 at 3:13 pm

    fadh marah ye.. ampun.. tapi kan, aku rasa ko la yang mulakan dulu pasal kenangan2 ni kat blog girl.. 😛

    aku pun sensitip ngan sejuk juga.. nanti badan aku jadi sejuk..

  16. fadhbest
    October 10, 2007 at 3:46 pm

    hahaha..aku cool jek. takdela marah. tapi sebab org tu baca blog2 kalian sekalian kan. tak manes la dipandang org.

  17. October 10, 2007 at 5:58 pm

    ixora: err.. orang yang tak faham bahasa ni memang susah skit nak handle.. sabar je kot..

    fadh: tak manes ke? hehehe..

  18. fadhbest
    October 11, 2007 at 7:37 am

    kureng sikitla..hehe

  19. nurnana
    October 11, 2007 at 11:48 am

    Fadh:
    Kalo x manes, ko tambah la gula sket..
    Jgn byk2 sgt.. nnt kena diabetis..

  20. fadhbest
    October 11, 2007 at 11:57 am

    family aku takde sejarah kenceng manes. ahaks…

  21. October 11, 2007 at 10:35 pm

    nana: kurangkan gula dalam minuman, tambahkan manis dalam senyuman.. 😉

    fadh: bagus background kesihatan family ko ye.. 😛

  22. nurnana
    October 17, 2007 at 4:21 pm

    nana: aku biase2 jek nana. gajik kais pagi makan pagi jek. dolu2 aku teringin nak jadik akauntan..belaja kat ireland…tapi mak aku tak kasik sebab die cakap:
    “kaki ko tuh sensitip kat sejuk. kalau sejuk jek nanti mule la merah2..gatal2. belaja kat mesia jek.”
    addduuusssssss…..:(

    fadh, aku baru perasan komen ko ni..
    kalo ko nk jadik accountant, xyah la g smp ireland
    byk akauntan bagus2 yg belajar kat mesia ni je…

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: